2012 m. rugpjūčio 31 d., penktadienis

Lašelyje glūdinti galia

Pasklaidžius istorinius dokumentus aptinkame, kad aromaterapija prasidėjo nuo sakų ir aromatingų augalų deginimo laužuose. Ilgainiui aromatingi augalai buvo pradėti naudoti kartu su augaliniais aliejais ir gyvuliniais riebalais.  Kvapusis mišinys buvo naudojamas religinių apeigų metu, gydymo tikslais, norint apsaugoti odą ar tiesiog malonumui. Iki šių dienų aromaterapija apipinta mitais ir legendomis, tad leiskimės į paslaptingą kvapų karalystę. 

Senasis pasaulis
     Kaip žinoma iš senovės Egipto papirusų, Kinijos ir Indijos rankraščių, eteriniai aliejai dėl savo kvapiųjų ir gydomųjų savybių buvo išgaunami ir naudojami jau keletą tūkstančių metų iki  mūsų eros pradžios. Jų gamybos paslaptys anuomet buvo griežtai saugomos. Egipto faraonai žydrojo lotoso aliejų keitė į auksą ir kitas prekes. Per dykumas traukdavo karavanai, apkrauti prieskoniais, balzamais, mira ir kitais kvapiaisiais aliejais. Senovės Egipte aliejai buvo naudojami ne tik gydymui bei kosmetinėms reikmėms, bet ir balzamavimui. Taip pat eterinių aliejų įdėdavo į faraono amžinojo poilsio vietą.  Faraonų kapavietėse rastuose papirusuose aprašytos eterinių aliejų gydomosios savybės bei kosmetinės priemonės ir vaistai, kurių sudėtyje jų yra. Kaip vieną labiausiai vertinamų Rytų pasaulyje galima paminėti sandalmedžio aliejų, kuris gaunamas iš šių medžių šerdies. Šis aliejus buvo naudojamas, esant įvairaus pobūdžio infekcijoms, depresijai, nervinei įtampai, taip pat religinėse apeigose, budizmo praktikoje. Senovės išminčiai sakė, kad jis ramina kūną ir išvalo dvasią. Siaučiant epidemijoms  aliejais (pvz., gvazdikėlių, rozmarino) aptepdavo durų staktas, patalpas dezinfekuodavo naudojant smilkalus. 
Eterinių aliejų distiliacijos proceso išradėju laikomas  arabų gydytojas, alchemikas, filosofas Avicena. Šis žmogus savo kurtu įrenginiu pirmiausiai išgavo eterinį rožių aliejų.
Antras kvėpavimas
       Eterinių aliejų atgimimas prasidėjo XX amžiaus pradžioje. Istorija tvirtina, jog pradžią tam davė prancūzų kosmetikas ir chemikas Rene Gattefosse, pastebėjęs, kad levandų aliejus greitai išgydė jo rankos nudegimą. Ėmęsis tyrinėti šį aliejų, mokslininkas aptiko, jog jis turi antibakterinių, antiseptinių savybių, mažina uždegiminius procesus, regeneruoja odos audinius.
Šiuolaikiniai klinikiniai tyrimai įrodė, kad eteriniai aliejai turi savybių, stimuliuojančių imuninę sistemą, antiseptinių, antioksidacinių, stabdančių mikrobų, grybelių, virusų dauginimąsi, mažinančių uždegiminius procesus, lengvinančių raumenų skausmus. Be to, jie veikia mūsų nervų sistemą, mažina nuovargį, ramina, tonizuoja, padeda  esant depresijai ir stresui, kaip sakydavo senovės išminčiai: „išvalo protą ir jausmus".
    Mūsų laikais, pasinaudojant mokslo pasiekimais ir protėvių sukaupta patirtimi, eterinių aliejų savybės ir panaudojimo galimybės buvo įvertintos iš naujo. Dabar yra  žinoma ir įvairiose srityse naudojama keli šimtai eterinių aliejų. Kosmetikos ir kvepalų gamintojai aliejus vertina dėl jų teigiamo poveikio odai ir plaukams bei švelnaus, egzotiško aromato, veikiančio žmonių nuotaiką bei emocijas. Buitinės chemijos gaminiuose eteriniai aliejai naudojami kaip kvapų suteikėjai, be to, kai kurie aliejai atbaido vabzdžius. Daug aliejų sunaudojama farmacijos pramonėje, kaip sudėtinės vaistų dalys ypač populiarūs eukaliptų, ramunėlių, valerijono, kamparo, pipirmėčių aliejai.

Eteriniai aliejai – kas tai? 
    Tai subtilios, labai sudėtingos struktūros medžiagos, sudarytos iš kelių šimtų atskirų junginių, kurių harmoninga visuma nulemia jų specifinį aromatą bei gydomąsias savybes. Eteriniai aliejai tai geriausia gamtos „dovana“. Jie plačiai naudojami kosmetologijoje, farmakologijoje, dermatologijoje gydant odos susirgimus taip pat parfumerijoje.  Eteriniai aliejai skirstomi pagal kvapą – švelnesni, aitrūs ar ypač stipraus kvapo. Beje, netgi to paties augalo aliejaus sudėtis gali keistis, priklausomai nuo klimato, temperatūros, dirvožemio, gavybos būdo. Stingant drėgmės, augalai produkuoja daugiau aliejų, kad kompensuotų vandens nepriteklių. Todėl aliejai, išskirti iš tokiose sąlygose išaugusių augalų, yra intensyvesnio kvapo. Eterinių aliejų sudėtis taip pat priklauso nuo augalo vegetacijos laipsnio, pavyzdžiui, iš verbenos, jai žydint, gaunamas malonaus, saldoko kvapo aliejus, o peržydėjus šiam augalui - vadinamasis kartusis aliejus. Įtakos tam gali turėti net paros laikas, kada renkami augalai aliejaus gamybai. Pavyzdžiui, rožių pumpuruose didžiausia eterinių aliejų koncentracija yra rytais, jazminų - naktį. Augaliniai eteriniai aliejai išskiriami iš įvairių augalų dalių: pumpurų (rožių), lapų (eukaliptų), žievės (cinamono), medžio šerdies (sandalmedžio), uogų (kadagio), vaisių (citrusinių), šaknų (valerijono), žiedų (jazmino), spyglių (rozmarino, kėnių, pušų), dervų (smilkalai). Iš to paties augalo skirtingų dalių gali būti gaunami eteriniai aliejai  besiskiriantys savo savybėmis: iš cinamono medžio lapų gaunamas vienas aliejus, iš žievės - kitas. Iš apelsinų medžių gali būti gaunami trys skirtingi aliejai.

Gavyba
     Natūralūs augaliniai eteriniai aliejai gaunami naudojant tris pagrindinius metodus. Dažniausiai naudojama distiliacija vandens garais, pavyzdžiui, tokiu būdu išgaunami eukaliptų, arbatmedžių, levandų, pušų, šalavijų, pipirmėčių aliejai. Šaltojo spaudimo būdas daugiausiai taikomas aliejaus gavybai iš citrusinių vaisių. Trečias būdas, ekstrakcija organiniais tirpikliais, yra taikomas, kai eterinių aliejų augaluose yra labai nedaug, pavyzdžiui, jazminų.

Poveikio išskirtinumas
       Eterinius aliejus naudoti tiesiogiai ant odos nerekomenduojama, nes jie yra stiprios koncentracijos. Eterinius aliejus reikia maišyti su baziniais kremais ar aliejais, pavyzdžiui, namų sąlygomis tinkamas alyvuogių aliejus. Eteriniai aliejai naudojami mažais kiekiais tai yra keletas lašų, pavyzdžiui, 10 ml bazinio aliejaus ir 5 lašai eterinio aliejaus.  Yra tik 3 eteriniai aliejai, kuriuos galima naudoti tiesiogiai ant odos – levandų, ramunėlių ir arbatmedžio. Eteriniai aliejai gerai skverbiasi pro odą ir  veikia dezinfekuojančiai, regeneruoja, gydo, aktyvina medžiagų procesus organizme, gerina mikrocirkuliaciją, kraujotaką. Priklausomai koks yra eterinio aliejaus fiziologinis poveikis, jie skirstomi į kategorijas:  harmonizuojantys – pelargonijų, jazminų, šalavijo, mairūno, mandarinų, apelsino, rožių, sandalmedžio eteriniai aliejai. Atpalaiduojantys: baziliko, ramunėlių, levandų, melisų, apelsinų, rožių, sandalmedžio, kedrų aliejai. Raminantys: pelargonijų, jazminų, ramunėlių, melisų, rožių, bergamotės, kardamono, mandarinų, apelsinų, sandalmedžio, ilang-ilango eteriniai aliejai. Tonizuojantys: stiprina visą organizmą, gerina savijautą – baziliko, pelargonijų, citrinų, melisų, miros, rožių, sandalmedžio eteriniai aliejai. Gaivinantys: tujos, levandų, mėtų,mandarinų, apelsinų, pipirmėtės, citrinų, vetivero eteriniai aliejai.

   
Atgaiva ir kūnui, ir sielai
       Eterinius aliejus taip pat galima naudoti mėgaujantis maloniu poilsiu vonioje. Įlašinkite keletą lašų eterinio aliejaus į vonią. Mėgausitės ir skleidžiamu eterinio aliejaus aromatu, ir jo teigiamu poveikiu odai.  Tinkamiausia vandens temperatūra 36-370C. Vonioje su eteriniu aliejumi rekomenduojama būti 10 -20 min. Po to nusišluostyti minkštu rankšluočiu. Aromatinės vonios procedūromis rekomenduojama mėgautis du ar tris kartus per savaitę. Šios procedūros pašalins nuovargį, maloniai atpalaiduos kūną, suteiks energijos ir nuramins sukilusias emocijas.

Spinduliuokime grožiu
     Mes, moterys, kiek įmanydamos stengiamės kuo ilgiau išsaugoti švytinčią, skaisčią ir gražią odą. Tai pasiekti gali padėti eteriniai aliejai – į bazinį kremą įlašinkite keletą lašelių eterinio aliejaus ir turite prabangų kremą veidui. Tiesa, nederėtų pamiršti vieno niuanso – nūdien ne vieno oda ne tik problematiška nuo patiriamo streso, užterštos aplinkos, bet ir dažniausiai esti riebi. Šiais atvejais kremas su eteriniais aliejais kemša odos poras, dėl to atsiranda spuogelių.


Rankų prisilietimai
     Eteriniai aliejai tinka kūno masažui, nes be jo medicininio poveikio, organizmas yra veikiamas eterinių aliejų, kurie efektyviai įsiskverbia pro odą. Taip gerinama kraujo bei limfos apytaka, stangrinamas kūnas. Masažui eterinius aliejus reikia naudoti su baziniu aliejumi, pavyzdžiui, alyvuogių. Nesudėtingas receptas – paimkite 20 g alyvuogių aliejaus, į jį įlašinkite 3-9 lašus eterinio aliejaus (eterinio aliejaus kiekis priklauso nuo jo rūšies). 

Maloni aplinka 
      Bet kuris eterinis aliejus gali būti naudojamas patalpų oro gaivinimui. Vienas iš aromaterapijos būdų – eterinio aliejaus paskleidimas naudojant aromaterapinę lempą – tai žvakele kaitinamas keraminis indas, į kurį įpilamas vandens ir eterinio aliejaus mišinys. Garuojant aliejus išsisklaido ir aromatizuoja patalpų orą. Eterinio aliejaus garai pašalina nemalonius kvapus, pavyzdžiui, tabako, naminių gyvūnų, teigiamai veikia žmogaus emocinę savijautą taip pat dezinfekuoja orą. Paprastas receptas ir jūsų namuose plevens mėgiamas kvapas: į 50-100 g vandens įlašinkite 1-2 lašus jūsų mėgstamo eterinio aliejaus.
                           Konsultavo masažo specialistė Viktorija Petrauskaitė.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.