2012 m. rugsėjo 20 d., ketvirtadienis

Seksas be meilės. Meilė be sekso

       Malonią popietę gurkšnodama kavą ir klausydamasi pašėlusios Vilnelės šniokštimo atsitiktinai nugirdau prie gretimo staliuko sėdėjusių merginų pokalbį, kuris, kaip dažniausiai būna, sukosi apie moteris, vyrus ir kokie, dažnu atveju, avigalviai stipriosios lyties atstovai būna. Nugirstas pokalbis paskatino pasidomėti situacija, kuomet seksualiniai santykiai yra, o šiltų jausmų –ne. Bet prieš tai – prie gretimo staliuko papasakota dviejų žmonių istorija, kurios herojus pavadinkime Vilija ir Mantu. Taigi. Vilija įsimylėjo Mantą, nors ir žinojo koks jis, vis gi tikėjosi, kad Mantas pasikeis ir apsistos tik ties ja. Tačiau ji klydo.  Beje, susipažinkite, Mantas – nenuilstantis Don Žuanas keičiantis moteris vieną po kitos.  Judviejų meilės romanas „vyniojosi“ sparčiai, tačiau, kad ir kaip moteriškoji pusė buvo įsimylėjusi, jautė, kad juos sieja kažkoks keistas ir tuo pačiu metu nejaukus artumas, kurio Vilija stengėsi nepastebėti. Kad ir kaip ji troško artimų santykių, pasižadėjimo vienas kitam ir galų gale vestuvių, kiekvienąkart apie tai užsiminus Mantas akimirksniu pakeisdavo temą. Tąsyk po aistringo suartėjimo, žiauriai ir negailestingai nutraukė su ja santykius. Paklaustas kodėl taip elgiasi, nesistengė išlikti korektiškas: „Mudviejų ryšys mane slegia. Tu per daug reikalauji. Turėtumei žinoti, jog yra kitų moterų, jų visada buvo. Neketinu prisirišti prie vieno žmogaus. Kad suartėčiau man nereikalinga meilė ar kažkas panašaus.“
      Stebėdama srauniąją Vilnelę susimąsčiau štai apie ką: ko gero, nėra nieko baisiau, kaip įsimylėti garsiojo Kazanovos šiuolaikinį pasekėją. Pamenate posakį: „vyrui seksas ne visada reiškia meilę, o moteriai meilė ne visada reiškia seksą.“ Taigi...   


Poreikio patenkinimas
     Kai du žmones sieja tik seksas, jis tėra tik biologinio poreikio patenkinimas, tam tikra iškrova, įtampos sumažinimas bei malonumo patyrimas. Be abejo, gali būti ir kita priežastis. Seksualiniai partneriai keičiami dėl to, jog baiminamasi leistis į gilesnius santykius, tai gali būti nulemta kažkokių ankstyvų emocinių traumų. Todėl vengiama kitam žmogui atsiverti siela, nes baiminamasi būti atstumtu, išjuoktu, paliktu, nerimaujama dėl to, jog kitas žmogus nusivils, pasijuoks. Dėl šių priežasčių visos jėgos skiriamos sekso technikai, nes tokiu būdu jaučiama galia ir aukšta savivertė.  Beje, labai dažnai vyrai seksą gali indetifikuoti su vyriškumu, bet tai labai pažeidžiama, nes jeigu nepajėgia suvilioti nors vienos moters, tai tampa stipriu smūgiu tokio vyro savigarbai, nes jam atrodo, jog praranda savo galią. Beje, nereikėtų pamiršti, jog yra visokių vyrų ir visokių moterų, bet vyrų, turinčių seksualinių santykių ir nepuoselėjančių šiltų jausmų, yra daugiau.  


Norisi tik artumo
    Moterys gerokai dažniau trokšta švelnumo, artumo, kurį nebūtinai turėtų vainikuoti seksualiniai santykiai. Pavyzdžiui, moterys nori tiesiog intymumo – apsikabinti, prisiliesti, galvą padėti ant peties, o vyrai tai  suvokia kaip kvietimą seksualiniams santykiams. Dėl šio skirtingo supratimo kyla tarpusavio nesusipratimų. Pamenate posakį „klaidžiojant tamsoje galima labai stipriai užsigauti“ – ir šiuo atveju jis velniškai taiklus ir teisingas. Pora turėtų pasikalbėti ir išsiaiškinti tokius dalykus, kad išvengtų keblumų, vidinio nepasitenkinimo ar dar kažko panašaus ir negatyvaus. Tokiais atvejais moterys pakankamai dažnai mintyse svarsto kodėl jų mylimasis toks avigalvis ir nesupranta, ko pakankamai dažnu atveju moteris trokšta. Neketinu prie kryžiaus kalti vyrų ir kaltinti nesupratingumu. Čia yra ir moterų kaltės – jos turėtų savus svarstymus pasakyti balsiai, nes kitas žmogus, duotuoju atveju vyras, tiesiog nemoka skaityti kitų  minčių. Debatai mintyse, kai tai liečia tarspusavio santykius, nieko gera neduoda, nes kitas žmogus turi žinoti kaip jaučiamės, ko norime ir tikimės.      

Idealiausias variantas
            Yra skirstomos meilės rūšys: eros – seksualioji meilė, aistra, kūniški santykiai, noras prisiliesti, apsikabinti, mylėtis. Agapė – dvasingoji meilė, kai mums labai gera būti kartu, saugu, sieja draugystė, kai yra temų pokalbiams, bendrų interesų, užsiėmimų. Jeigu aistringoji ir ramioji (eros ir agapė) meilė yra viename – tai idealas. Be abejo, ilgainiui seksualumas kažkiek blėsta ir aistra šiek tiek sumažėja, tada pagrindinę vietą santykiuose užima dvasinė meilė – tai ir yra siekiamybė. Kurios, kaip ir kiekvienos siekiamybės, nėra lengva pasiekti. Analizuojant mums aišku kas yra seksas, tačiau kalbant apie meilę, pakankamai nelengva atsakyti kas yra meilė, tada išsivysto įvairūs pasvarstymai, apibrėžimai ir variacijos. Išties tai sudėtingas klausimas, kurį nagrinėjant  suprantame, kad meilė ne emocija, o santykis, į kurį įeina labai daug jausmų, pavyzdžiui, pagarba, aistra, pyktis, nusivylimas ir begalė kitų. Santykius reikia puoselėti ir kaip tai pavyks priklauso nuo mūsų asmenybės brandumo. Išties, kuo mes esame brandesni, tuo meilė visavertiškesnė, bet nėra lengva bei paprasta tapti brandžiu – atsikratyti vaikystės žaizdų arba išsiskyrimo traumų, nebijoti rizikuoti, atsiverti, sakyti kitam žmogui ne tik tai kas gera ir gražu, bet ir tai kas nepatinka, kito neįžeidžiant.

Kodėl seksas ir meilė tapatinami?
          Seksas su meile pradėtas tapatinti po to, kai įvyko seksualinė revoliucija, išlaisvėjo kūnas ir buvo nukrypta į kitą kraštutinumą. Kūniška meilė nėra blogis ir to nereikėtų pamiršti, bet svarbu susidėlioti prioritetus, kas mus turtina, o kas skurdina, ko mes tikimės iš santykių, ką galime duoti kitam žmogui ir ką galime iš jo gauti. Santykiuose turi būti ir seksualioji, ir dvasingoji meilė – tai auksinis standartas. Tačiau nūdien visuomenė esti vartotojiška, o seksas ypatingai gerai perkama prekė, nes  seksualumo kriterijus visada padės geriau parduoti ir daugiau uždirbti. Pasklaidžius kai kuriuos žurnalus matome iš jų trykštantį seksualumą, dažnas filmas, it blynų kepimo receptas, dėlioja vienodą siužetinę liniją tai yra truputį smurto, sekso, kliūčių, romantikos ir laiminga pabaiga. Tai tampa tokia mūsų gyvenimo dalimi, kurios mes pernelyg neįsisamoniname, bet ji tvyro ir daro mums įtaką. Tada jau nebeatskiriama kas yra kas, viskas susipainioja, seksas sutapatinamas su meile.
                                   Konsultavo psichologė Daiva Balčiūnienė



1 komentaras:

  1. Gan įdomi istorija... bet ar mergina užkibo ant kazanovos dažniausiai matosi iš jo elgsenos, bet kai ji pati aklai į tai žiūri...vargas tada.

    Smagu sužinoti, kad mano meilėje egzistuoja dvi rūšysL eros ir agapė :D
    žinoma mūsų tarp mūsų irgi kyla ginčų, bet greitai susitaikom, nes pagalvojus kvaila dėl to pykt.

    Tikiuosi merginos ras savo tikrąsias antrąsias puses.

    AtsakytiPanaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.